NL 0341 456 806 - BE 02 513 7862 info@wishfulsailing.nl Facebook Twitter Google Gratis offerte? Online betalen SGR HISWA

FAQ Wishful Sailing

Welkom aan boord - Algemene informatie - Aankomst - Tips voor aan boord - Technische Tips - Engelese woordenlijst

  Namens de Wishful Sailing heten wij je hartelijk welkom. Je staat op het punt om te beginnen met een van je mooiste vakanties. Of je nu meezeilt, flottielje vaart of bareboat bij ons hebt gehuurd of met een van onze jachten inclusief schipper gaat zeilen, deze veelgestelde vragen zal je helpen met de volledige voorbereiding, de reis, de aankomst en de check in/uit. Ook zullen wij hieronder algemene informatie aan geven met betrekking tot gewoontes en gebruik, de dagindeling, de havens en bijzonderheden.

  Voor leuke route informatie zie ook onze online reisverslagen. Voor kaarten van de diverse gebieden ga je naar onze kaarten en trips pagina. Dit alles om je goed voorbereid op vakantie te laten gaan. Wij hopen dan ook dat de informatie voldoende en interessant is en wij staan altijd open voor suggesties tot verbetering.

  Tot slot kun je ons ook bellen (0341 759002 of 02 513 7862 (Be) ) of e-mailen met je aanvullende vragen of opmerkingen.

  Algemene informatie (terug naar boven)

  Voor achterblijvers kun je ons telefoonnummer doorgeven - 0341 759002.
  Openingstijden kantoor
  Maandag - Vrijdag 10:00 - 18:00
  Zaterdag 12:00 - 17:00
  Maandag - Woensdagavond 19:00 - 21:00
  Buiten kantoortijden zal bovenstaand nummer doorgeschakeld staan naar een mobiel
  nummer van een van onze medewerkers. Voor noodgevallen bel je +316 218 33945.
  Noteer ook in alle gevallen het telefoonnummer van de jachteigenaar.

  Indien je naar het buitenland wilt bellen dient je voor telefoon naar Nederland +31 te draaien. Let  hier vooral op bij geprogrammeerde nummers in je mobiele telefoon.

  Internet
  Ook Zuid Europa gaat mee op de elektronische snelweg. In de meeste havens zijn - tegen geringe betaling - internetcafe's te vinden. Meer informatie aanwezig bij je schipper/ flottielje leider. Tevens zijn steeds meer jachten uitgerust met WIFI aan boord tegen een kleine vergoeding. Informeer bij ons of het gewenst jacht ook voorizen kan worden met Wifi.

  Boot huur
  Boothuur en meezeilen loopt op week basis van zaterdag op zaterdag. Je kunt over het algemeen aan boord vanaf 17:00 uur (dit in verband met eindschoonmaak en documenten). Bij retour dien je om 09:00 uiterlijk (valt vaak in samenspraak met eigenaar een 'beter tijd' af te spreken) de boot te verlaten. Je dient dan de boot met diesel afgetankt te hebben en de eindschoonmaak kosten voldaan te hebben. Zie ook check in / check out!!

  Geldzaken
   Bij de meeste havens is er tegenwoordig de beschikking over geldautomaten. Onze schippers / begeleiders zullen je hierover nader informeren. Ook staat deze informatie in de haveninformatie beschreven.

  Ook kan er met de meest gangbare credit cards betaald worden.

  Boordkas (meezeil - zeezeilcursus - bareboat plus schipper)
  Indien je aan boord gaat van een van onze moederschepen zal je gevraagd worden om een bijdrage te leveren in de boordkas. Uit deze boordkas zullen alle gezamenlijke uitgaven betaald worden - o.a. boodschappen, diesel, eindschoonmaak, haven gelden etc etc. In principe zijn onze schippers van  vrijgesteld van storting in de boordkas, eten en drinken.

  Vis
  Door overbevissing is vis een relatief schaars goed in de meeste Zuid Europeesche landen. Wij adviseren je dan ook om eerst met het restaurant te onderhandelen alvorens je besteld. De schippers van de Wishful Sailing Company willen je hier graag bij assisteren.

  Literatuur
  De volgende boeken kunnen wij aanraden als een goede introductie (voor beginners) of naslagwerk (voor gevorderden):

  1) Leidraad voor kajuitzeilen - Richard Vooren - vooral voor beginners erg interessant om een aantal pagina's te lezen - inrichting van een kajuitzeiljacht pg8 - pg17 en zeilmanoeuvres pg46 - pg58.
  2) Het zeilboek - de nieuwe leidraad voor zeilers - J. Peter hoefnagels
  3) Cursusboek Klein vaarbewijs - ANWB

  Boodschappen
  In praktisch iedere haven heeft u de beschikking over kleine lokale supermarkten en bakkers. Vergeet vooral niet om het ijs iedere dag te verversen (zie later ijskast).

  Bij aankomst  op zaterdag heb je de beschikking over een supermarkt net buiten de jachthaven . Houd u er rekening mee dat in principe op zondag de winkels gesloten zijn. Op zaterdag dient u dus uitgebreid de eerste boodschappen te doen. Ook dient je gebruiksspullen zoals bijvoorbeeld peper en zout te kopen. Een leidraad voor de eerste boodschappen vindt je hieronder.

  1e BOODSCHAPPENLIJST - VOORSTEL W.S.C.
  - IJS in zakken voor de koelkast
  - drinkwater (1-2 liter p.p)
  - frisdrank
  - bier en wijn
  - vruchtensap
  - melk
  - koffiemelk
  - suiker
  - koffie en thee
  - peper en zout
  - mayonaise
  - olijfolie
  - azijn
  - bak en smeerboter
  - eieren
  - spek
  - yoghurtjes
  - fruit, druiven, appels, sinasappels, watermeloen
  - droge maaltijd (zie later) voor nood
  - ingrediënten voor salade: komkommer, paprika, uitjes, olijven, kappertjes, tomaten, tonijn
  - brood - lunch en ontbijt
  - chips en snacks
  - pinda's en pistachio's
  - tzatziki salade
  - koekjes
  - toilet papier
  - afwasmiddel, doekjes en borstel

  Palaver (meezeil, flottielje)
  Palaver is het algemene woord voor schippersmeeting. Indien je bij ons meezeilt of flottielje vaart worden de schippers iedere morgen geïnformeerd over de tocht van de dag. De eerste Palaver heeft een iets uitgebreider karakter vanwege kennismaking en algemene informatie (gebied, manoeuvres, marifoon, weerbericht'.

  Over het algemeen en in samenspraak met de flottielje leider zal deze meeting om 09:30 uur op een nader te bespreken locatie dagelijks plaatsvinden en zal ongeveer een ½ uur duren. In deze dagelijkse palaver worden o.a. het weerbericht, de route van de dag, de baaien en leuke plekjes, tips van de dag en de haven voor de avond besproken. Ook zal er aandacht besteed worden aan bijzondere navigatiekenmerken en ferry's. Tot slot zal er ook informatie m.b.t. geldautomaten, douches, water, diesel, boodschappen, culturele bezienswaardigheden aan u voorgelegd worden.

  Flottielje leider
  Graag wijzen wij je erop dat onze flottieljeleiders enkel en alleen een ondersteunende rol in het geheel hebben. Uiteraard staan zij geheel voor jullie klaar en waar mogelijk zullen zij je ten alle tijden assisteren. Feit is wel dat je zelf verantwoordelijk bent voor je eigen schip. Je tekent ook zelf voor de staat van het schip en je kunt je eigen onderwaterschip (in schoon water buiten de haven) op zondag controleren. Bij problemen kan de flottieljeleider adviseren.

  Je bent ook vrij in je beslissing van de te varen route, vertrektijden en aankomst tijden. Indien je voor een of een aantal dagen zelfstandig wilt varen zouden wij het wel waarderen indien je dit aangeeft bij de flottieljeleider.

  De flottieljeleider probeert - zeker in de eerste dagen - als eerste in de haven te zijn om je eventueel te assisteren met het afmeren. Indien je problemen verwacht meldt je dit via de marifooon aan de flottieljeleider en wacht zijn instructies af.

  's Avonds zal de flottieljeleider jou en en je bemanning ook uitnodigen om (op eigen kosten) deel te nemen aan het gemeenschappelijke diner. Je bent uiteraard vrij in uw keuze maar begrijp dat de flottielje leider de leuke plekjes weet!! Afhankelijk van de groep zal het diner om circa 21:00 uur aanvangen.

  Aankomst

  CHECK IN (terug naar boven)
  Alvorens je de beschikking krijgt over het jacht zal de eigenaar met je het gehele jacht op basis van een standaard checklist doorlopen. Dit is om je uit te leggen waar diverse dingen en apparaten te vinden zijn en ook om op eventuele gebreken te wijzen. De gebreken worden door jullie beide opgetekend en ondertekend. Indien je akkoord bent zal als laatste de borg (indien eigen risico niet afgekocht is) betaald dienen te worden en de volledige scheepspapieren overhandigd worden. Vraag altijd het telefoonnummer van de jachteigenaar - bij problemen onderweg kan die gebeld worden en zal de eigenaar zijn 'mannetjes inschakelen' om je zo snel mogelijk - meestal de volgende morgen al weer - verder op weg te helpen.

  SCHEEPSPAPIEREN
  De scheepspapieren beslaan een 'dik boekwerk' met vele stempels en plakzegels. Alle benodigde certificaten (marifoon, brandblussers, garanties, onderhoud etc etc) als wel de CREWLIST staan hierin. Check vooral of de crewlist compleet en volledig aanwezig is.

  AANDACHTSPUNTEN CHECK IN
  Praktijk is dat de checklist nadien wordt ingevuld. Praktisch is het om pen en papier mee te nemen zodat je zelf aantekeningen kunt maken.Je dient ongeveer 1 uur de tijd voor te nemen om de checklist door te nemen. Laat indien mogelijk andere de boodschappen alvast regelen.

  Advies: Laat je goed informeren waar alles zit, hoe alles werkt en waar eventuele spare parts liggen. Schroom niet om iets nog een keer te vragen - het is beter om alles twee keer te vragen dan een keer te vergeten. De check in gaat ook in het Engels.

  Hieronder vindt je een aantal aandachtspunten:

  Dek - noteer de beschadigingen - kijk vooral bij anker, potdeksel, romp (vooral achterzijde en anker).

  Ankerlier - laat  de werking uitleggen - werkt de bediening - vraag of er speciale manieren zijn om het anker nog beter te laten lopen. NOOIT ZOMAAR MET HANDEN OF BLOTE VOETEN IN DE ANKERBAK GRIJPEN - Indien het anker in de vrijloop komt laat het anker dan maar gaan. Zorg ook dat de motor loopt tijdens anker bediening om over voldoende stroom te beschikken. Vraag waar de zekering voor de ankerlier (Anchor Fuse) en spare part liggen.

  Staand wand - speling of strak, controleer borgpinnetjes (safetypins)

  Lopend wand - lopen alle stoppers - verdiep u in de lijnen - weet u deze blindelings te vinden

  Roer - zit er speling in - is rechtuit gemarkeerd - hoeveel omwentelingen kan het roer maken - waar is de noodhelmstok - past deze? Vraag dit na bij eigenaar

  Interieur - uitrusting compleet - werkt verlichting - alle navigatie apparatuur, kaarten en boeken (Greek Water pilot in Engels) aanwezig. Hoe werkt de koelkast, waar zitten de bilges, bilgefilter en waterpomp, hoe groot zijn de watertanks - waar zitten de vuldoppen - dient er geschakeld te worden tussen de watertanks. Werken de wc's - aparte pomp voor afvoer binnendouche

  Schakelpaneel - alle knoppen duidelijk - waar zit de zekering voor de ankerlier. Doet GPS het - indien aanwezig laat u de Autopilot, GPS (bij afwijkend type) en NAVTEX uitleggen.

  Meters - Zijn meters geijkt en functioneel - wat is de diepte van de boot - meet de meter de diepte onder de kiel of vanaf de waterlijn

  Zeilen - ter controle hijs de zeilen (grootzeil en fok) en controleer op scheuren en slechte stukken.

  Motor - laat u de kritieke items aanwijzen (V-snaar, Oliepeil en Koelwater). Vraag eventueel naar noodstartknop, keerkoppeling, gas, inlaat lucht en filters. Vraag ook of er een inpellor aanwezig is. Is de boot vol getankt voor vertrek. Wat is het algemeen verbruik van de motor. Noteer motorstanden en tank na 2-3 dagen varen ter controle van verbruik. Controleer of alle controle lampen werken.

  Accu's - waar zitten de schakelaars - scheiding motor en service (1 -3 accu's)

  Verlichting - check alle interieur en navigatie verlichtingen

  WC's en pompen - controleer of deze goed werken en niet verstopt zijn.

  Bijboot - dinky - check dat deze niet lek is - indien deze niet opgeblazen is vraag voor een opgeblazen versie of noteer dat u in dit geval niet verantwoordelijk bent voor de dinky. Let op: Dinky is datgene wat het meest verspeelt word. Daarom is de borg vaak gelijkgesteld aan de kosten van een nieuwe dinky. Het lijkt makkelijk om deze achter de boot te hebben tijdens het varen maar hierdoor onstaan ook de meeste schade gevallen - beter om de dinky te borgen aan dek.

  Marifoon - check of deze functioneert en u de bedieningswijze begrijpt

  Onderwaterschip - vraag naar het laatste duikrapport - zie check out - en loop het onderwaterschip -buiten de haven van Athene - zelf na op de zondag met duikbril. Bij opmerkingen deze direct melden aan de eigenaar

  Veiligheidsmiddelen - zie ook TIPS AAN BOORD.
  Standaard dienen de volgende middelen(noteer de aantallen van ieder) aanwezig te zijn:
  - reddingsboeiB
  - reddingsvlot
  - zwemvesten - minimaal 1 per opvarende - 1 per kind (Indien u erg kleine kinderen heeft en de beschikking heeft over privé zwemvestjes valt het aan te raden om deze mee te nemen)
  - brandblussers 2 stuks
  - betonschaar
  - lijflijnen
  - set vuurpijlen
  - EHBO kist
  - Hand bilge pomp
  - Noodhelmstok - overtuig u ervan dat deze past daar deze vaak verroest zijn omdat ze niet of nauwelijks gebruikt worden
  Overtuig jezelf dat je al deze middelen hebt gezien en weet waar ze liggen. Maak desnoods een eenvoudige schets waar alles ligt.

  Teken pas voor akkoord als al je vragen correct behandeld zijn en je akkoord gaat met de toestand van het schip. Dit is ook het juiste moment om (kleine) reparaties aan te tekenen of nog plaats te laten vinden.

  Eerste avondmaaltijd (Flottielje - meezeilen)
  Na alle rompslomp van reizen, incheck, boodschappen en acclimatiseren is het dan eindelijk tijd voor ontspanning. Je wordt uitgenodigd om - op eigen kosten uiteraard - deel te nemen aan een gemeenschappelijk avondmaaltijd. Dit is een leuke kans is om nader kennis te maken met de overige bemanningsleden, collega zeilers,schippers en begeleiders. Wij organiseren een tafel. Uw vakantie kan nu beginnen.

  Boot verzekeringen
  Alle jachten zijn in principe WA verzekerd door de eigenaar. Je dient een borg te betalen (afhankelijk lengte schip) welke je 100% terug krijgt indien het jacht schade vrij terugkomt. Je kunt ook het eigen risico van het jacht afkopen. In dit geval betaal je eenmalig een vergoeding welke dekt tegen schadegevallen. Je dient er rekening mee te houden dat u dit eenmalige bedrag niet terug krijgt.

  Alle verzekeringen zijn van toepassing tot Beaufort 6 en onder normaal gebruik van het jacht.. Bij vertrek boven Beaufort 6 in het weerbericht is de boot uitgesloten van verzekering en zal je persoonlijk aansprakelijk gehouden worden voor alle schade's. Wishful Sailing Company raadt dan ook ten strengste af om bij dit soort omstandigheden uit te varen.

  Check out - terugkomst

  Je dient de boot op tijd terug te brengen en derhalve dient je hier rekening mee te houden in uw tocht planning. Niet op tijd terug zal zeker extra kosten met zich mee brengen voor je omdat de boot weer doorverhuurd is. W.S.C. is niet aansprakelijk voor deze kosten. Dit geld ook in het geval je (door bijvoorbeeld verwaaid te zijn) de boot in een andere haven achterlaat. In dit geval krijg je te maken met extra huurkosten en extra kosten om de boot terug te brengen.

  Zo ingewikkeld als de check in lijkt zo eenvoudig is de check out. De eigenaar zal het bijzonder waarderen indien u gebreken, bijzonderheden en op/aanmerkingen meldt (groot of klein). Daarna zal de boot nagelopen worden aan de hand van de inchecklist en is de kans groot dat het onderwaterschip door een duiker gecontroleerd wordt. Indien dit akkoord is zullen de papieren teruggenomen worden waarna je de borg terug krijgt.

  Dagindeling (flottielje - meezeil)
  Over het algemeen kan er van de volgende dagindeling uit gegaan worden - uiteraard zijn tijden slechts een indicatie. Optioneel en afhankelijk van de groep kan er nacht gezeild worden.

  - ontbijt en boodschappen
  - 09:30 Palaver
  - 10:30 vertrek richting baai
  - 13:00 aankomst baai voor lunch, zwemmen en rust
  - 15:00 vertrek haven voor de avond
  - 17:00 aankomst haven
  - 17:05 ankerbiertje, vrije tijd, douchen, shoppen, rusten
  - 21:00 verzamelen voor avondeten (vrijwillig basis)
  - met afsluitend bezoek aan de lokale kroegjes

  Gemiddelde afstand in de meeste gebieden per dag is circa 15 - 20 zeemijlen.

  Tips voor aan boord (terug naar boven)

  Algemeen
  Je hebt de beschikking over een zeiljacht in goede staat. Je hebt de boot schoon aangetroffen en wij hopen dat je de huurboot als je eigen boot zal behandelen.

  Water
  Water is een kostbaar goed in Zuid Europa en onze andere warme bestemmingen en men dient er dus ook zuinig mee om te gaan. Alhoewel het van juiste instelling getuigt om de boot met zoet water af te spoelen (zeezout) wordt dit niet in iedere haven gewaardeerd. Je dient hier rekening mee te houden.

  In de meeste havens die wij aan doen bestaat de mogelijkheid om water te tanken. De kosten zijn vaak onafhankelijk van het aantal liters maar een standaard bedrag variërend van € 4 tot € 10 - een check vooraf valt aan te raden.

  Tankwater kan gebruikt worden voor thee en koffie zetten. Ook tandenpoetsen kan er mee gedaan worden. Voor drinkwater wordt er gebruik gemaakt van flessen water. Consumptie per persoon per dag advies 1 - 2 liter. je hebt tijdens het zeilen niet in de gaten dat u vocht verliest. Ook zout dient tijdens het zeilen middels snacks aangevuld te worden.

  Ons advies is om de waterpomp (schakelkast) enkel en alleen aan te doen bij gebruik. Dit ter voorkoming van leegdraaien pomp.

  Douches
  Al onze boten zijn minimaal uitgerust met een douche. Afhankelijk van jacht is er beperkt warm water aan boord. Indien je op de boot wilt douchen raden wij aan om dit in een baai te doen. Je kunt je dan  'inzepen' na een duik in het warme zeewater - afspoelen en uiteindelijk AFSPOELEN met zoet water. Dit noemen wij de zeemansdouche.

  Het is ook zeer gebruikelijk om gewoon in de haven in uw zwemgoed een douche op het achterdek te nemen. Vanuit onze calvinistische inslag zullen wij Nederlanders hier in het begin aan moeten wennen maar het is wel verfrissend.

  Voor diegene die een echte douche willen hebben wij de beschikking over een netwerk van hotels, kroegen, gasthuizen, faciliteiten en zelfs Supermarkten  waar warm gedoucht kan worden tegen betaling van een geringe vergoeding (€ 2 tot € 5 p.p.)

  WC's
  Je vindt minimaal 1 wc aan boord. Beseft dat alle gasten van deze wc gebruik wensen te maken en zorg er derhalve voor dat je hem zo achter laat als dat je hem graag aantreft. Het valt te adviseren om zittend gebruik te maken van de wc op de kale pot tijdens het zeilen opdat de wc bril niet afbreekt!!. Verders dient er absoluut geen papier e.d. doorgespoeld worden daar de wc dan onmiddellijk verstopt zal raken. Deze zaken dienen in een afval zakje gedeponeerd te worden.

  Spoelen dient uitgebreid en veelvuldig gedaan te worden. Nat minimaal 30 keer pompen - 5 keer napompen. Indien je de afsluiters niet gebruikt dient u regelmatig tijdens het zeilen het water niveau in de wc pot te controleren.

  Het is gebruikelijk om voor vertrek nog een laatste sanitaire stop te maken bij een van de vele restaurantjes op de kade.

  Stroom - Voltage - ijskast
  De stroomvoorziening is gelijk aan Nederland 220 Volt maar praktisch in geen enkele haven is walstroom aanwezig. Op sommige boten zijn sigaretten aanstekers beschikbaar voor het opladen van mobiele telefoons. Ons advies is om stroomgebruik te beperken aan boord. Doe lichten enkel en alleen aan indien gewenst (muggen). Voor opladen van apparatuur is het zeer gebruikelijk om dit 's avonds in het restaurant te doen.

  Al hoewel de meeste ijskasten elektrisch geladen kunnen worden via de accu's is het aan te raden om dit niet te doen vanwege stroomconsumptie. IJskasten worden gekoeld middels ijszakken die in iedere haven aanwezig zijn. Indien je toch de koelkast wilt koelen op stroom is het aan te raden om dit enkel en alleen te doen als je de motor aan heeft (vergeet niet de ijskast na stop motor weer uit te zetten)

  Linnengoed
  Jachten zijn in de meeste gevallen uitgevoerd met beddengoed (lakens, slopen, dekens, kussens) en handdoeken. Raadzaam is het om een slaapzak, badlakens en theedoeken met te nemen. Indien je binnen slaapt verzoeken wij je om gebruik te maken van de lakens. Ook als je kussens naar buiten neemt voor de nachtrust verzoeken wij je om lakens te gebruiken.

  Reddingsmiddelen
  Zie ook check in / check uit. Standaard dienen de volgende middelen aanwezig te zijn:

  - reddingsboei
  - reddingsvlot
  - zwemvesten - minimaal 1 per opvarende - 1 per kind (Indien u erg kleine kinderen heeft en de beschikking heeft over privé zwemvestjes valt het aan te raden om deze mee te nemen)
  - brandblussers 2 stuks
  - betonschaar
  - lijflijnen
  - set vuurpijlen
  - EHBO kist
  - Hand bilge pomp
  - Noodhelmstok - overtuig u ervan dat deze past daar deze vaak verroest zijn omdat ze niet of nauwelijks gebruikt worden

  Overtuig jezelf dat je al deze middelen hebt gezien en weet waar ze liggen. Maak desnoods een eenvoudige schets waar alles ligt.

  Zwemvesten
  Zoals hier boven vermeld raden wij aan om - in het geval van kleine kinderen - eventueel uw eigen zwemvesten mee te nemen. Bij ons staat de veiligheid voorop. Op onze moederschepen zal het gebruik van zwemvesten derhalve verplicht zijn bij windkracht 5 beaufort of hoger en bij nachtzeilen. Wij adviseer onze gasten dit ook te doen.

  Kleding - bagage - schoenen
  In het voor,- en naseizoen kan het 's avonds wat killer worden na zonsondergang. Een lekkere fleeche trui valt dan aan te raden. Regenpakken e.d. zijn zeker in het hoogseizoen niet nodig daar het praktisch niet regent en de wind aangenaam warm is.

  Beperkt je in ieder geval tot het minimum van kleding daar je aan boord beperkte opberg ruimte heeft en er ook nog plaats dient te zijn voor boodschappen en water.

  Gelet op de beperkte ruimte verzoek wij je ook om geen koffers maar roltassen e.d. mee te nemen daar deze eenvoudig zijn op te ruimen.

  Er zijn verschillende meningen over het gebruik van schoenen aan boord. Voordeel bij schoenen is betere grip en minder stootgevoelig. Landschoenen dienen bij voorkeur uit gedaan te worden voordat men aan boord te stapt. Dit i.v.m. beschadiging en bevuiling van het polyester dek. Indien men schoenen aan boord wilt gebruiken verzoeken wij je om bootschoenen te nemen. Zwarte zolen zijn ten strengste verboden.

  GAS
  Je hebt de beschikking over 2 gasflessen. Indien er een leeg is dien je deze te vervangen. Gas kan in de meeste havens gekocht worden. Uit veiligheidsoverwegingen adviseren wij om het gas enkel en alleen bij de fles open te zetten indien je het gebruikt. Na gebruik de fles weer dichtdraaien.

  Boodschappen
  Ons advies  is om minimaal voor 1½ dag voorraad aan boord te hebben. Ook een droge warme maaltijd (macaroni) is raadzaam in het geval er toch uitgeweken dient te worden. Zorg voor voldoende drinkwater (1 -2 liter p.p.)

  Zonnebrand - Zwemmen
  Zuid Europeesche landen zijn warm en je zit op zee. De zon zal zeker haar best doen om je te voorzien van een rode verbrande huid. Smeer je tijdig en voldoende in maar houd hier ook rekening mee als je naar binnen gaat. Kussens en zonnebrand gaan niet goed samen. Praktische tip: hang een plastic zak buiten voor alle losliggende dingen.

  Het valt ook aan te raden om ieder bemanningslid van een hoed of pet te voorzien.

  Op het hoogst van de dag adviseren wij schaduw onder de bimini of zeiltent.

  Gaarne voorzichtig zijn in de saloon met natte en gesmeerde lichamen!!

  Jacht etiquette
  Als gast van Wishful Sailing Company willen wij u graag wijzen op een aantal zaken die vallen onder de noemer van jachtetiquette:
  - Behandel je huurboot zoals je je eigen boot behandeld
  - Indien je assistentie bij het afmeren nodig hebt meld dit zoveel mogelijk via de marifoon. Ook instructies zullen je via de marifoon gegeven worden. Dit is beter en staat professioneler dan schreeuwen naar de kant.
  - Indien je via een andere boot naar de kant dient te gaan verzoeken wij u om je schoenen uit te doen, de kortste weg te nemen en de privacy zoveel mogelijk te garanderen van uw buur boot.
  - Zeker bij gemengde schepen / moederschepen maar ook in havens wordt het niet gewaardeerd indien men de behoefte - vooral mannelijke deelnemers - 'over de reling' doet.
  - Zoals je het prettig zal vinden indien je geholpen wordt met afmeren, zo zullen andere schepen dit ook waarderen - het schaadt niemand om een lijntje aan te pakken.
  - Alhoewel het leuk lijkt kan de havenpolitie bijzonder irritant worden indien men de lokale registratie vlag vervangt door een Nederlandse of andere vlag. Indien je wenst kunt je je eigen vlag verhalen op de gastenlijnen.
  - De marifoon dient - hoe leuk het ook is - enkel en alleen voor noodzakelijke informatie gebruikt te worden en derhalve dient het gebruik beperkt te zijn en niet gaan functioneren als 'elektronische babbelbox'.
  - Geluid draagt - zeker over water - erg ver. Zeker in havens en nog meer in de avonduren wordt je verzocht om hier rekening mee te houden
  - Wishful Sailing Company ondersteunt het ankerbiertje om de 'veilige binnenkomst' van de volgende haven te vieren en de ervaringen van de dag uit te wisselen. Daarin tegen ondersteunt wij ook dat alcohol en varen niet samen gaan. Aan boord van onze moederschepen zal er derhalve op de dag tijdens het varen geen alcohol genuttigd worden. Indien (aan boord van onze moederschepen) je dit toch wenst zal je buitengesloten worden van deelname aan het zeilprogramma.
  - Tot slot wijzen wij je erop dat in geval van drugs aan boord de schipper ten alle tijden verantwoordelijk gesteld zal worden en derhalve het risico van arrestatie loopt (denkt u ook maar eens aan onze vliegtuigspotters!!). Zeker bij onze moederschepen is het daarom ten strengste verboden om deze waren aan boord te nemen. De Wishful Sailing Company kan geen verantwoording nemen voor hetgeen u aan de kade doet.

  Wij danken je voor het in acht nemen van bovenstaande.

  Technische tips (terug naar boven)

  Algemeen
  Bij schade of problemen dient je ten alle tijden de jacht eigenaar te informeren. Deze beschikt over een 'netwerk van mannetjes' in het gebied en zal er zeker zorg voor dragen dat jou probleem snel - vaak gereed voor vertrek volgende dag - en adequaat opgelost zal worden.

  Sterker nog - het is sterk af te raden om zelf aan de motor e.d. te gaan knutselen - tenzij je hierom gevraagd wordt door de jacht eigenaar.

  Uiteraard staan onze schippers en flottielje begeleiders voor je klaar om je eventueel te assisteren.

  Ter voorkoming van een aantal zaken hebben wij hier een aantal aandachtspunten voor u samengevat.

  Motor
  Laat je tijdens de check informeren over de diverse aspecten van de motor (keerkoppeling, gas, wierpot, eventuele handstart, brandstoffilter, inlaatklep e.d.). Voor de dagelijkse controle hoef je echter maar 3 standaard dingen te checken:
        1. V-snaar - mag 1 tot 2 cm ingedrukt kunnen worden of kwartslag gedraaid.
        2. Koelwater - dop los draaien en vinger erin steken. Eventueel bijvullen met drinkwater
        3. Oliepeil - zeker eens per dag nakijken en eventueel bijvullen

  Bilges
  Op de meeste van onze schepen zijn de bilge automatisch geschakeld. Soms kunnen deze ook handmatig via het schakel panel bediend worden. Ook kunnen er bilge filters aan boord zijn. Laat je goed adviseren hieromtrent.

  Diesel
  Onze schepen varen op diesel. Diesel kan in de meeste havens getankt worden (zie ook haven informatie of vraag onze schippers). Kosten bedragen circa € 0,85 per liter. Indien je tankt check altijd dat de meter van de tankauto op nul staat en laat iemand bij die meter blijven staan. In het verleden werd hier nog wel eens mee geknoeid.

  Verzeker je zelf ervan dat je de juiste tankdop open draait. Een paar keer per seizoen wordt er diesel in de watertank gedaan en dit kan niet de bedoeling zijn en geeft zeker een dag vertraging.

  Accu
  De accu's aan boord worden voor diverse elektronische toepassingen gebruikt. Te denken valt hiermee aan ijskast (zie opmerkingen hiervoor), licht, pompen, motor (weliswaar gescheiden). Over het algemeen geldt gebruik het met mate. Voor zware toepassingen zoals ankerlier en ijskast alleen te gebruiken indien de motor aanstaat.

  Ankerlier
  De meeste van onze schepen zijn uitgerust met een elektrische ankerlier. Dit betekend een zware aanslag op de accu. Om problemen te voorkomen dien je de motor op toeren (1.000 - 1.500 toeren) in de vrijloop te zetten voor je de ankerlier gaat gebruiken. Op deze manier zal er voldoende stroom opgewekt worden.

  Meest voorkomende probleem bij de ankerlier is dat de zekering eruit ligt. Afhankelijk van boot en type is dit eenvoudig op te lossen door ofwel een nieuwe zekering erin te zetten (weet waar de reserve zekering ligt) ofwel de zekering opnieuw in te schakelen (weet waar deze knop zit). Laat je goed adviseren over de ankerlier zekering (Anchor Fuse or Spare Fuse)

  NOOIT ZOMAAR MET HANDEN OF BLOTE VOETEN IN DE ANKERBAK GRIJPEN - Indien het anker per ongeluk toch in de vrijloop komt laat het anker dan maar gaan. Zorg altijd dat je schoenen aanhebt tijdens het werken met het anker.

  Marifoon
  De marifoon dient - hoe leuk het ook is - enkel en alleen voor noodzakelijke informatie gebruikt te worden en derhalve dient het gebruik beperkt te zijn en niet gaan functioneren als 'elektronische babbelbox'.

  De marifoon wordt in de flottielje gebruikt om op gezette tijden contact met de vloot te hebben. Je wordt op kanaal 16 opgeroepen om vervolgens door te schakelen naar een openbaar kanaal (vaak 67 of 68 - locatie afhankelijk).

  Indien je de havenpolitie - ter ondersteuning - wilt oproepen doe je dit op kanaal 11 of 12

  Weerbericht
  Je flottielje leider /schipper zal zorg dragen voor het dagelijkse weerbericht. Als voornaamste bron wordt hiervoor de marifoon bereikt. De meeste autoriteiten zenden op vaste tijden (09:00, 13:00, 19:00) na oproep op kanaal 16 op het kanaal voor het gebied (voor Saronsiche Golf kanaal 25) de weerberichten (eerst Grieks dan in het Engels) uit. Flottielje's vanuit Athene varen vaak in het gebied SARONIKOS (weerbericht volgt na Southeast Aegean, Samos Sea en voor South Evvoikos, Kafireas Sea)

  Andere bronnen voor het weerbericht zijn o.a. kranten, journaal in de taveernes en met name de lokale vissers.

  Havengelden - Haven politie
  In principe heb je de plicht om je in de nieuwe haven aan te melden. Je doet dat door met je scheepspapieren naar het kantoor van de haven politie te gaan. J

  Navigatie
  Alle boten zijn standaard voorzien van alle benodigde zeekaarten, Pilot van het gebied, passer, en parallel liniaal en in de meeste gevallen een GPS. Indien je de beschikking heeft over een Bretonse Plotter valt het aan te raden om deze mee te nemen. De afstanden per dag zijn beperkt (15 - 20 zee mijl) en in de Palaver wordt uitvoerig stil gestaan bij de tocht van de dag. Afhankelijk van de boot is er GPS / NAVTEX aanwezig.

  De meeste tochten kunnen op zicht gevaren worden. Mist komt zelden voor en zicht is over het algemeen goed tot uitstekend.

  In de  Pilot vindt je alle benodigde informatie met betrekking tot havens, baaien, gebiedsinformatie en marifoon kanalen / weerberichten. (Vergelijkbaar met de ANWB Almanaks).

  Engelse woordenlijst (terug naar boven)

  A
  Aanleggen
  Aanlegplaats
  Accu
  Achterlijk
  Achterstag
  Afvallen

  B
  Bakboord
  Bijliggen
  Boeg
  Boei
  Branding
  Brug
  Bulletailie

  C

  D
  Derde hand
  Diepgang
  Dieptemeter
  Door de wind / overstag
  Dwarspeiling

  E
  Eiland
  Emmer

  F
  Fok

  G
  Genua
  Giek
  Gijpen
  Golf
  Grootzeil

  H
  Halfsteek
  Halve wind
  Harp sluiting
  Havendam
  Havenmeester
  Hek
  Hoog aan de wind

  I
  In de wind

  J
  Jachthaven

  K
  Kanaal
  Kiel
  Kikker
  Killen
  Knoop
  Koers houden
  Koerswijzigen
  Koppel/moment
  Kraanlijn
  Kruisen
  Kuip

  L
  Lateraal punt
  Leuver
  Lier
  Lierhendel
  Ligplaats
  Lij zijde
  Lijn
  Loef zijde
  Luwte

  M
  Man over boord (MOB)
  Mast
  Mast dwars
  Mastworp

  N
  Neerhouder

  O
  Onderlijk
  Oploeven
  Opschieten
  Optuigen

  P
  Paalsteek
  Palen
  Pikhaak
  Platte knoop
  Preekstoel / hekstoel

  Q

  R
  Reddingsboei
  Reddingsvest
  Reefknuttel
  Rif
  Roer
  Ruime wind
  Ruimte
  Rukwind

  S
  Schiemanswerk
  Schoot
  Schootsteek
  Schroef
  Sliplanding
  Slipsteek
  Sluiting
  Smeereep
  Snelsluiting
  Spinnakerboom
  Spiltpen
  Splits
  Startpositie
  Steekzwaard
  Steiger
  Sttotwil
  Stormfok
  Stormrondje
  Stormzeil
  Stuurboord

  T
  Trimlijn
  Tuig

  U

  V
  Vaantje
  Val
  Vastlopen
  Vastzitten
  Verhaalkam
  Vieren
  Voor de wind
  Voorlijk
  Voorrang
  Voorstag
  Vuurtoren

  W
  Want
  Windmolen

  X

  Y

  Z
  Zalingen
  Zeil
  Zeil aanhalen
  Zeil hijsen
  Zeillat
  Zeilpunt
  Zeilzak
  Zwaardkast
  Zwemvest

   
  Landing - to come alongside
  Alongside
  Battery
  Leech - afterleech
  Backstay
  To bear away

   
  Port Tack
  To lie to
  Bow
  Buoy
  Surf
  Bridge
  Guy

   

   
  Rabound hitch
  Draught
  Echosounder
  To tack
  Abeam

   
  Island
  Bucket

   
  Jib

   
  Genua
  Boom
  Jibe
  Wave
  Mainsail

   
  Half hitch
  Beam Reach
  D Shackle
  Breakwater
  Harbour Master
  Stern
  Close hauled - up wind

   
  Head to wind

   
  Marina

   
  Channel
  Keel
  Clamp
  Luffing of sail
  Knot
  Stay on track
  Change heading
  Lever
  Topping lift
  Tacking /to work windward
  Cockpit

   
  Center of lateral resistance
  Cringle
  Winch
  Winch handle
  Mooring
  Leeward
  Line
  Windward
  Lull

   
  Men over Boord
  Mast
  Mast abeam
  Clove Hitch

   
  Kicking Strap

   
  Foot / Footroop
  To luff - more up wind
  To head up / shooting
  To rig

   
  Bowline
  Post / Pie
  Boat Hook
  Reefknot
  Pulpit / pushpit

   

   
  Life buoy
  Lifejacket
  Reefline
  Rif
  Rudder
  Broad reach
  Water
  Gust

   
  Boatswaine's work
  Sheet
  Sheetknot
  Propellor
  Landing
  Slipknot
  Shackle
  Reefpendant
  Snap shackle
  Spinnakerboom
  Splitpin - safetypin
  Splice
  Starting position
  Daggerboard
  Jetty
  Fender
  Stormjib
  Shooting
  Stormsail
  Starboard

   
  Leechline
  Rig

   

   
  Flag / banner
  Halyard
  To run aground
  Grounded
  Fair lead
  To sheet out - release
  Down wind
  Luff - wheatherrope
  Right of way - priority
  Forstay
  Lighthouse

   
  Shrouds
  Windmill

   

   

   
  Cross trees
  Sail
  To heel in - winch
  To set sail
  Batten
  Center of effort
  Sailbag
  Daggerboard well
  Lifejacket

   

Harderwijk, maart 2013

Zeilvakantie? Deel deze pagina:

onze vermelding SGR onze vermelding op www.keurmerk.info

Vogelzand 10, 3846JM, Harderwijk | 0341 456806 (Nl) of 02 513 7862 (Be) | info@wishfulsailing.nl