NL 0341 456 806 - BE 02 513 7862 info@wishfulsailing.nl Facebook Twitter Google Gratis offerte? Online betalen SGR HISWA
Trustpilot

Reisverslag Fethiye - Zeilen Turkije

Hieronder vindt je een reisverslag c.q route voorstel voor je zeilvakantie vanuit Fethiye. De gemiddelde dag afstanden vindt je vermeld en de route is een goede indicatie wat je op een 1 of 2 weekse zeilvakantie kan bevaren.

Aan boord vindt je alles voor navigatie. Zo zijn de meeste jachten uitgevoperd met GPS en veel jachten met een plotter. Daarnaast heb je zeekaarten van het gebied als wel de Pilot (aanvaarroutes, haveninformatie, foto's, baaien, voorziningen etc etc) tot je beschikking.

Offerte - Last Minutes - Reviews - Bel

Aanvragen zeilen

Reisverslag Fethiye - Fethiye Turkije

Dag 1 Amsterdam - Dalaman - Fethiye - Oost route
Na de vlucht van ongeveer 3,5 uur van Amsterdam naar Dalaman, worden we op het vliegveld opgehaald voor de transfer naar de haven. Na de transfer staan we, nog wat suf van de reis, al voor de boot die klaar ligt in Fethiye Marina. Een vriendelijke engelse dame heet ons welkom en handelt het papierwerk af. Daarna gaan we aan boord om ons om te kleden en de boot te bekijken. Al gauw komt een van de jongens van de technische staf aan boord om ons het schip uit te leggen. De Nederlandse flottielje leiding komt vervolgens langs om zich voor te stellen en vertelt gelijk waar we boodschappen kunnen doen en hoe laat we de volgende ochtend op de briefing verwacht worden. Vanaf het minaret bij de haven horen we de ijle klanken van het gebed. 's Avonds eten we in een gezellig tentje vlak bij de haven, niet te ver lopen. De vakantie is begonnen!

Onze thuisbasis Fethiye is een gezellige stad met vele mogelijkheden. Er zijn talrijke restaurants, bars, winkeltjes en een authentiek badhuis, een prima plek om uw vakantie te beginnen. In de Ece Marina vindt je prima douches en toiletten, een grote supermarkt, een zwembad (tegen betaling) terrasjes en restaurants.

Dag 2 Gemiler Adasi - 15 mijl
Om 10:00 uur is de Palaver in "The Beer Garden" waarbij we gelijk de andere zeilers in de flottielje kunnen ontmoeten. Naast wat algemene aanwijzingen vertelt de flottielje leiding waar we die dag heen gaan en wat voor weer verwacht wordt. Omdat de afstand wat groter is dan gemiddeld, hoopt de flottielje leiding dat het ons allemaal lukt rond 11 uur uit te varen. Als er vragen zijn kunnen we op de marifoon oproepen. Na vertrek uit de marina zijn we in een paar minuten buitengaats en kunnen de zeilen omhoog. Doel van deze dag is Gemiler Adasi, 15 mijl verderop. Aan het eind van de middag komen we er aan. De flottielje leiding helpt bij het ankeren en brengt een lijn voor ons naar de wal. Uiteindelijk liggen we gezellig met de flottielje boten naast elkaar in de verder verlaten baai. Tijd voor een duik! 's Avonds lopen we in een minuut of 10 naar een knus restaurant waar we bij een buffet allemaal lekkere hapjes halen. Het is stil en boven ons hoofd kunnen we eindeloos sterren bewonderen in de donkere nacht.

   

Dag 3 Kalkan - 30 mijl
Na een frisse ochtendduik en een lekker ontbijtje wordt een van ons rond half 10 bij de flottielje leiding aan boord verwacht voor de Palaver. Vandaag een grote tocht van circa 30 mijl. De tocht voert langs de rijkelijk met pijnboombossen begroeide kust. Zodra we het schip hebben afgemeerd is het tijd voor een koel drankje op het terras pal achter de boot. Daarna maken we een lekkere wandeling om vervolgens het zweet weg te spoelen met een duik in het water. 's Avonds eten we gezamenlijk met de hele flottielje, het wordt een latertje waarbij de nodige wijntjes genuttigd worden. Tevreden duiken we rond middernacht onze kooi in.

   

Dag 4 Karacaoren - 29 mijl
Na de briefing hebben we alle tijd om langzaam wakker te worden. We ontbijten voor de afwisseling een keer in het restaurant; eitje, brood, honing van eigen bijenkasten, geitenkaas en olijven. Het is weer eens wat anders dan een bakje muesli. Na de koffie halen we het anker op en zetten we zeil naar Karacaoren - 29 mijl verder op. Als alle boten binnen zijn vraagt de flottielje leiding wie er mee gaat wandelen in de vallei achter de baai. Wij houden het voorlopig op een biertje in de kuip. 's Avonds eten we uitstekende vis in het restaurant achter de boot.

   

Dag 5 Wall Bay of Kai Creek - 12 mijl
We doen wat boodschappen en gaan daarna eens horen wat de flottielje leiding die dag voor ons in petto heeft. Na twee relatief lange dagen gaan we vandaag weer een lekker klein stukje varen naar Kapi Creek. Een goede beschutte baai met een eenvoudig maar goed restaurant. Ook eenvoudig en zeker aan te leggen op mooringlijnen. Tot onze grote vreugde dartelen een paar dolfijnen enkele minuten om de boot! Een heerlijk schouwspel. De boot vaart onder gereefd grootzeil en genua soepel door de golven en we schieten lekker op. Al gauw ontstaat een wedstrijdje tussen ons en een andere boot uit de flottielje. Ineens worden we fanatiek, beter sturen, zeilen trimmen, kijken waar de beste wind zit. Andere flottielje boten vinden het wel best en zeilen op hun gemakje verder, dan maar wat later aankomen. Uiteindelijk 'winnen' we toch nog, om het te vieren geven we die avond een rondje in het restaurant.

   

Dag 6 Göcek - 10 mijl
Na de briefing varen we al gauw uit, we hebben een stukje van 10 mijl voor de boeg, niet erg ver maar wel aan de wind. De wind trekt stevig aan en we vermaken ons met het prachtige kruisrak. De zon staat weer uitbundig te schijnen en doet de zoute spray die aan dek komt gauw opdrogen. Op de marifoon horen we dat op een van de andere schepen een vis is gevangen met een sleeplijn. Aan de flottielje leiding wordt gevraagd wat ze met de vis moeten doen. Het advies is duidelijk: binnenhalen en wij maken hem straks wel schoon en klaar! Het doel van vandaag is Gocek, Een levendig plaatsje in de Fethiye baai. Het beste ga je aan de gemeentesteiger (2e steiger) liggen die redelijk betaalbaar is. Er zijn diverse Marina's maar zijn erg duur, vooral degene aan de eerste steiger. Göcek biedt volop mogelijkheden tot inkopen doen.

      

Dag 7 Fethiye - 12 mijl
Helaas, het is de laatste zeildag van de 1e week. Diegene die een 2 weeks flottielje gaan varen gaan nu retour Fethiye voor de rustdag. Het is nog 10 mijl varen naar Fethiye, onder lij van de kust. We besluiten zo lang mogelijk voor anker te blijven liggen om nog even maximaal te genieten van de zon en het zwemmen. Na de lunch moeten we toch echt weg als we nog voor 4 uur in de haven willen zijn. We zeilen al kruisend naar Fethiye en genieten nog even van de goede wind, mooie kust en de vrijheid op het water. Voor we de haven ingaan, tanken we de dieseltank vol bij het voor anker liggende tankschip. Daarna roepen we de haven op om ons te assisteren bij het aanmeren. In de namiddag doen we inkopen op de drukke, rijkelijk gevulde bazaar. De laatste avond eten we in het sfeervolle Epsilon, een goed restaurant in een tuin, ver van alle drukte van de boulevard. Als we de tafel rondkijken zien we inmiddels bekende koppen, lekker bruin en ontspannen. Als afsluiting van een heerlijke week halen we nog een afzakkertje in de The Beer Garden..

Dag 8 Vertrek of vervolg 2e week….
Na het ontbijt pakken we onze spullen in en ruimen de boot een beetje op. Tegen 10 uur verzamelen we op de kade en nemen afscheid van de flottielje bemanning. Met de bus worden we naar het vliegveld gebracht. De vakantie is voorbij maar de herinneringen eraan zullen ons nog lang bijblijven.

Dag 8 Zaterdag - DWJZWD Fethiye - 0 zeemijl
Het valt bijna niet te geloven maar we zijn alweer een week geleden vertrokken. Voorstel is om de inmiddels beroemde DWJZWD te doen - ofwel Doe Wat Je Zelf Wilt Dag. Het is ons meegevallen om met zoveel onbekende mensen op zo'n kleine ruimte te kunnen leven maar vandaag staat duidelijk in het teken van jezelf. Fethiye leent zich hier bij uitstek voor: Zo kan er naar het strand gegaan worden, kun je scooters huren, kan je lekker winkelen, kan je een wandeling maken of je kan ook gewoon niks doen. De enige afspraak die er is, is dat als je gezamenlijk s'avonds wilt eten je om 21:00 uur bij de boot verzamelt. Alternatief is een bezoek aan een echte discotheek.

Dag 2: Kapi Creek - 11 mijl
Na de palaver en kennismaking met de nieuwe vloot vertrekken we voor een kort tocht richting Kapi Creek.

Dag 3 Ekincik - 30 mijl
Voor de nieuwkomers een eerste echte serieuze tocht naar Ekincik. Een mogelijkheid om hiervandaan een prachtige dagexcursie te maken is het overwegen waard! Met een kleine boot word een rivierdelta doorkruist met stops bij het schildpaddenstrand, de oude stad Kaunos, het vissersplaatsje Dalayan, zwavel en modderbaden en de Lycische koningsgraven.

Dag 4 dagtocht naar de ruines van Caunos
Afhankelijk van de wens van de groep is er besloten om vandaag een excursie naar de ruines van Caunos te maken. We bezoeken het kleine stadje Dalyan met zijn schitterende rotspartijen en we zwemmen in het kleine meertje. Een zeer verassende dag.

Dag 5 Disibilimez - 10 mijl

Dag 6 Wall Bay - 23 mijl

Dag 7 Fethiye - 12 mijl

Prachtige baaien onderweg:
Bovenstaande is slechts een indicatie van mogelijkheden. Zeilen in Turkije bestaat natuurlijk ook voor een groot gedeelte uit het bezoeken van de ontelbare baaien en idyllische plekje. Een paar van deze staan hieronder nader beschreven:

RUIN BAY (monastery bay)
In Ruin Bay vindt je in het water de restanten van een klooster. Direct ernaast leggen we langszij aan aan de steiger alwaar we een warm welkom krijgen van de familie die ons een heerlijke avond op hun bootrestaurant bezorgd.

KAPI KREEK
Een goed beschutte baai met een eenvoudig maar goed restaurant, ook hier makkelijk aanleggen met de beschikbare mooringlijnen.

BOYNÜZ BÜKÜ
Goed beschutte baai.We eten gezellig in de tuin van het restaurant. Op plm. 45 min. wandelen vinden we een kleine waterval. Mogelijkheid tot watersport in de baai.

TOMB BAY
Bij het binnenvaren zie je waar deze baai zijn naam aan te danken heeft. Hoog in de rotsen zijn Lycische graven uitgehouwen. Een stevige wandeling met enig klimwerk brengt je erheen. Bij het restaurant bevindt zich een "Barber" voor een heerlijke knip/scheerbeurt.

   

SARSALA
Een van de vele mooie baaien in dit gebied en alleen per boot te bereiken. Geniet van de gastvrijheid en het eten in het restaurant.

ASI KOYU
Een tussen de hoge rotsen, het land insnijdende baai, die vanaf zee nauwelijks zichtbaar is. We liggen aan mooringboeien voor het strand. Een eenvoudig restaurant op een zeer mooie locatie.

MARMARIS
Het bruisende hart van deze kust! In Yacht Marina liggen we prima met alle faciliteiten (zwembad, supermarkt, restaurant en bar).Per gratis ferryboot of per dolmus ben je binnen 20 minuten in het centrum van Marmaris waar altijd iets te beleven is.
Netsel Marina direct in de stad is ook prima alleen iets duurder.

CIFTLIK
Een grote baai met diverse restaurants en een kleine bazaar. Wij leggen aan bij Rafet Baba, een steiger met mooringlijnen. Prima strand voor de deur.

   

SERGE LIMANI
Een uitdaging om de ingang van deze baai te vinden! Een ruige pittoreske baai met helder zwemwater. Het typisch lokaal restaurant maakt het compleet. Wel vooraf prijsafspraak maken!

RICHTING OOSTEN

COLD WATER BAY
Voorbij Gemiler eiland met zijn vele ruines vindt je een prachtige verscholen baai. Je kunt er ankeren onder de steile rotsen. Het uitzicht vanuit het restaurant is adembenemend. Op plm. 45 min. lopen vind je het oude verlaten dorp Kayaköy. Om de hoek van Cold water bay ligt het bekende strand Olü Deniz.

SAKIN BUKU
Deze prachtige groene oase vind je niet in de pilots maar is het ontdekken meer dan waard! Aan mooringlijnen aan de steiger is het genieten van een heerlijke vismaaltijd in het restaurant.

Terug naar boven

Zeilen? Deel deze pagina:

onze vermelding SGR
onze vermelding op www.keurmerk.info

Vogelzand 10, 3846JM Harderwijk | 0341 456 806 (Nl) of 02 513 7862 (Be) | info@wishfulsailing.nl